Október 23-i megemlékezés

Hagyományainkhoz híven idén is megrendeztük az osztályok közötti 1956 méteres váltófutó versenyt 1956.október 23. tiszteletére.
A verseny után az alsó tagozatos tanulók egy megemlékező műsort hallgattak meg osztálykeretben, az 5-8. osztályos tanulókkal a megszokottól eltérő módon emlékeztünk meg az 1956-os eseményekről.

Meghívtuk Molnár Csaba filmrendezőt, akinek ,,Óráról órára” című filmjét nézték meg a felső tagozatosok.
Óráról órára követhettük nyomon az 1956 október 23. és november 4. közötti eseményeket a dokumentumfilm kockáin. A film képanyagának jó része külföldi újságíróktól került a rendezőhöz, de volt néhány magyar felvétel is, amelyet az életét veszélyeztetve őrzött meg egy magyar filmes 1989-ig. A film minden képkockája tehát a valódi történelem volt.

Hallhattuk, ahogyan a tömeg elemi erővel kiabálja: „Ruszkik, haza!”

Láthattuk, ahogyan végig dübörögnek az orosz tankok Budapest utcáin, láttuk a romos épületeket és a Molotov-koktéltól kiégett tankokat, a halott magyar és szovjet katonákat. Átélhettük a remény, a lelkesedés, az igazságért való reménytelen, mégis hősies küzdelem pillanatait, majd a vereség és a kegyetlen megtorlás elkeseredett, torokszorító érzését is. Átéreztük, hogy hálával és tisztelettel kell adóznunk azoknak a magyaroknak, akik az igazságért, a hazájukért, egy emberibb életért készek voltak felemelni a szavukat, sőt akár az életüket is feláldozni.

A filmvetítés után a gyerekek kérdezhettek Molnár Csaba filmrendezőtől, illetve elmondták élményeiket, gondolataikat a filmről.

/ Medovarszki Jusztina szervező tanár/