Egy február végi, esős szerda délutánon Cimbora Klubunk szinte teljes létszámmal a Jókai Színházba látogatott. Nem bábszínházba, nem meseelőadásra, hanem betekintettünk az intézmény kulisszatitkaiba.

 A színházi sétán Bojczán István, színpadi műszaki csoportvezető kalauzolt bennünket. Elsőként a Vigadóterembe vezetett minket, ahol dédszüleink idejében városunk előkelő lakosai tartották báli mulatságaikat.  A keskeny folyosón haladva a Színistúdió végzős diákjainak tablóképeit láttuk. A következő helyszín a színház kelléktára volt, ahol az előadások díszletei készülnek. A szakemberek festenek, restaurálnak, használható állapotba hoznak egy - egy korábbi kelléket. Számtalan ecset, kenőtoll, vizes-festékes hordók sorakoztak egymás mellett. Ezután a szabóságba érkeztünk, itt a varrónők a színészek színházi ruháit varrják, illetve varázsolják a színész méreteire. Közelről láthattuk Ká, a kígyó jelmezét, lehetőségünk adódott kalapok, sálak, kesztyűk felpróbálására is! Sok-sok lépcső megtétele után az Ibsen teremben ültünk le. Ottlétünkkor a Csörte című darab színpadi díszletének beállítása zajlott. Barangolásunk végén a Nagyszínpadra is felmehettünk. Különleges élmény volt a színpadon állni és innen látni a nézőteret! Színházi kirándulásunk legvégén a Mennyei Társulathoz értünk. Az előcsarnokban azoknak a színészeknek a fényképei sorakoznak, akik már nincsenek közöttünk, így állítva emléket színészi mesterségüknek.

       Cimborákkal töltött délutánunk emlékezetessé vált. Köszönjük a szervezésben nyújtott segítségét Szabó Károlyné Marcsinak, a színház titkárságvezetőjének és Bojczán Istvánnak, aki már több mint 40 éve dolgozik a csabai teátrumban. 

 

Márciusban ismét jövünk, de már a nézőtérre: A dzsungel könyve című darabot nézzük meg!